Қант диабеті бар адамдар қалай тамақтанса болады. Бұл сұрақ өз ас мәзірін реттеуге ұсынылған әрбір пациенттен шығады деуге болады. Өйткені, диета ұстау арқылы тамақтану – бұл қанның глюкоза ауытқуларын болдырмауға көмектесетін терапияның негізі.
Қант диабеті эндокринді патология деп аталады, себебі оның ағымы глюкозаның метаболизмін бұзады. Емдік диета-физикалық белсенділік және дәрі-дәрмектердің өзгеруімен қанның қант деңгейін қалыпқа келтіруге және тұрақтандыруға бағытталған.
Көптеген адамдар «тәтті» аурудың аясында тамақтанудың маңыздылығын елеусіз қалдырады және бұл дұрыс емес. Аурудың, әсіресе екінші типтегі аурулардың жағдайында, асқындыруға болмайды, себебі бұл негізінен дұрыс тамақтанбау әдеттерінің пайда болуымен байланысты метаболизм процестерінің бұзылуына негізделеді.
2-ші типті қант диабеті арқылы не жеуге болатынын, нені жеуге болмайтынын білейік? Қажет өнімдердің тізімін және рұқсат етілмеген азық-түліктерді саралап көрелік.
Жалпы кеңестер мен тәсілдер
Диабетиктерге тамақтану, организмдегі азық-түлік тұтыну түрлерінің 2 кестесі, қандағы глюкозаны ұстап тұруға көмектесетін нақты ұсынымдар беріліп, жалпы клиникалық көріністі күшейтуге жол берілмейді. Оңайлатылған көмірсулардың көп мөлшеріне толы препараттарды тұтынуды азайту маңызды. Егер сізде артық салмақ болса, ең бастысы 2000 калорияға дейін күніне тұтынуды азайту керек.
Диабетиктерге тамақтану, организмдегі азық-түлік тұтыну түрлерінің 2 кестесі, қандағы глюкозаны ұстап тұруға көмектесетін нақты ұсынымдар беріліп, жалпы клиникалық көріністі күшейтуге жол берілмейді. Оңайлатылған көмірсулардың көп мөлшеріне толы препараттарды тұтынуды азайту маңызды. Егер сізде артық салмақ болса, ең бастысы 2000 калорияға дейін күніне тұтынуды азайту керек. Калория мазмұны пациенттің физикалық белсенділігіне байланысты өзгеруі мүмкін.
Көптеген тағамдарды диетада шектеуіне байланысты, пациент витаминді немесе минералды кешендерді қосымша қабылдауы керек, бұл қалыпты өмірлік белсенділікке қажетті заттардың жетіспеушілігін өтейді.
Диабетиктерге тамақтану, организмдегі азық-түлік тұтыну түрлерінің 2 кестесі, қандағы глюкозаны ұстап тұруға көмектесетін нақты ұсынымдар беріліп, жалпы клиникалық көріністі күшейтуге жол берілмейді. Оңайлатылған көмірсулардың көп мөлшеріне толы препараттарды тұтынуды азайту маңызды. Егер сізде артық салмақ болса, ең бастысы 2000 калорияға дейін күніне тұтынуды азайту керек.
2 типті қант диабеті тамақтанудағы белгілі бір өзгерістерді талап етеді:
- Денеге арналған азық-түліктің энергия құндылығын сақтай отырып, калорияларды азайту.
- Энергия құны энергия жұмсалған көлемге тең болуы керек.
- Метаболикалық процестерді қалыпқа келтіру үшін бір уақытта жеуге ұсынылады.
- Негізгі тамақтанудан басқа, аштықтан аулақ болу үшін басқа да тағамдарды жеу керек.
- Түстен кейін көмірсулардың тұтынылуы минимумға дейін азаяды.
- Мәзірді жылдам алу үшін, барынша көкөністер мен жемістерді, диеталық талшықтарға бай қосу керек (рұқсат етілген өнімдер тізімінен тағамдарды таңдауға болады).
- Денедегі артық сұйықтықты кетіру үшін тұзды қабылдауды күніне 4 грамға дейін азайтыңыз.
- Нан өнімдерін таңдаған кезде, кебек қосылған , қара бидай ұны өнімдерін таңдау ұсынылады.
- Рационалды тамақтану гипергликемиялық жағдайдың теріс белгілерін төмендетуге көмектеседі, глюкоза деңгейін төмендетуге және жалпы әл-ауқаттың жақсаруына көмектеседі. Сондай-ақ, нашар тамақтанудан бас тартса денеде метаболикалық процестер қалыпқа келтіріледі.
Жемістерге, көкөністерге, сүт өнімдеріне, майсыз етке назар аудару керек. Өйткені, энергияның жалғыз көзі ретінде глюкозаның абсолюттік шығарылуы табиғи энергетикалық қорлардың тез сарқылуы болып табылады.
2 типті қант диабеті болған кезде қандай тағам жеуге болады?
Диабетті пациент дегеніміз не, күнделікті мәзірді қалай жасауға болады және басқа да көптеген сұрақтар диетаны дайындауда қант диабетіне қызығушылық тудырады. Егер инсулин бойынша 1 типті науқастар қуырылған және май қоспағанда, барлығы дерлік жейді, ал екінші түрімен бәрі біршама күрделі.
Мәзірді құрастырған кезде өнімнің гликемиялық индексі қаралуы тиіс – бір немесе басқа тағамнан кейін организмдегі қант концентрациясы қалай өсетіні туралы көрсеткішті байқауға болады. Интернетте, тіпті экзотикалық өнімдермен де толық мәлімет алуға болды.
Кестеге сүйене отырып, пациент диетаны глицемияға әсер етпейтін етіп жасай алады. ГИ-дің үш түрі бар: төмен – 49 бірлікке дейін, орташа 50-ден 69-ға дейін, жоғары жәнне 70-тен жоғары.
2 типті қант диабеті болған кезде қандай тағам жеуге болады:
- Қант диабетімен ауыратын науқастар үшін нан тағамдарын таңдау жақсы. Күнделікті тариф 300 грамнан аспайды.
- Алғашқы курстар көкөністерге дайындалады, себебі олар аз мөлшерде калорияларға ие, аз мөлшерде нан пісіруге арналған. Екінші балық немесе ет сорпасы негізінде алғашқы ыдыс-аяқты тұтынуға болады.
- Қант диабетіне тек етті немесе балықты ғана пайдалануға рұқсат етіледі.Буға пісірілген рұқсат етіледі. Ең бастысы – қуырылмаған болса болғаны.
- Тауық жұмыртқасына рұқсат етіледі, бірақ шектеулі мөлшерде, олар қандағы зиянды холестериннің мөлшерін арттыруға ықпал етеді.Тәулігіне бір данадан артық емес.
- Сүт өнімдерінде де май аз болуы керек. Жемістер / жидектер болса, онда қант азайтуға ғана емес, қандағы холестеринді азайтатын таңқурай, киви, алма үшін артықшылық беріңіз.
- Қызанақ, редис, ақжелкен сияқты көкөністерді шектеусіз жеуге болады.
- Майы мен өсімдік майын пайдалануға рұқсат етіледі, диабетпен ауыратын адамдарға күніне 2 ас қасық қалыпты болады.
Қант диабетінің түріне қарамастан, науқасқа тәулігіне бірнеше рет қантпен тамақтануды, тамақтанғаннан кейін / дене белсенділігін және т.б. кейін оянғаннан кейін бақылауға кеңес беріледі. Медициналық тәжірибе дұрыс және теңдестірілген диетаның бесінші күнінде гипергликемияның симптомдары, жалпы денсаулық жақсарады және глюкоза мақсатты деңгейге жақындайды.
Тұтынуға келесі сусындар рұқсат етіледі: мүкжидек, линия, жүгері, құрғақ алма қосылған компот, аздап шайылған шай, газсыз минералды су, қантты азайту үшін шөптермен тағамдар болады.
Диабет кезінде нені жеуге болмайды?
Диабеттік мәзір жасаған кезде патологияның дамуына теріс әсер ететін өнімдердің тізбесін ескеріп, аурудың зиянды белгілерін арттырады, нәтижесінде оның прогрессиясы байқалады. Қатаң тыйым салынған тағаммен қатар шектеулі мөлшерде тұтынылатын тамақ өнімдерін шығарады. Оның құрамына қатты тұздалған ірімшіктер, майдың толық сүті, ірімшік, қаймақ, майлы балық кіреді.
Егер екінші типтегі эндокриндік аурумен ауыратын науқас инсулин терапиясын тағайындаса, онда диабеттің диеталық әдеттерімен гормонның дозасын ескеру керек. Дұрыс көзқараспен, есірткінің дозасын едәуір азайтуға болады, ал тұрақты патологиялық өтемақыға қол жеткізуге болады.
Мәселен, егер науқаста қант диабеті болса, нені жеуге болады, нені жеуге болмайды? Өнім кестесінде сізге тыйым салынған нәрселер туралы айтылады:
- 1.Тұтқыр қантты таза күйінде болады. Дәрменсіз тәттілендіргішпен оны дәріхана тізбегіндегі кең ауқымды және мамандандырылған дүкендерде ұсынатын қант алмастырғыштарымен ауыстыруға болады.
- 2. Ұнға пісірілгендерді жеуге болмайды, оған қатаң тыйым салынған. Бірінші кезекте, қанттың жоғары құрамына байланысты, сондай-ақ препараттардың жоғары калориялық құрамына байланысты. Сондықтан, тоқаштар мен торттар ұмытылуы керек.
- 3. Ет және майлы балық. Негізінде, майлы тағамдарды толығымен тастау ұсынылады, себебі ол салмақтың өсуіне ықпал етеді, патологияны күшейтеді.
- 4. Кептірілген және консервіленген азық-түліктер.Гликемиялық индекс төмен болғанына қарамастан, бұл тағам майлар мен калорияларға толы.
- 5. Майонез, қыша, түрлі май сығындылары және т.б.
- 6. Диеталық ұнтақтығынан және барлық тағамнан, оның ішінде құрамында макарон өнімдерін азайтыңыз.
Алкогольді ішімдіктерді тұтынуды бақылау керек, өйткені шектелмеген тұтыну өткір гипогликемиялық жағдайға әкелуі мүмкін.
Дұрыс тамақтану ерекшеліктері
Науқастың ұтымды тамақтануы асқынусыз толық өмір кілті болып табылады. Жұмсақ аурумен бір рационымен өтеледі. Орта және қатаң дәрі аясында, инсулинді енгізу ұсынылады. Зарарлы тамақтану әдеттерінде денедегі глюкозаның өсуінің белгілері артады, денсаулықтың жалпы жағдайы нашарлайды және диабетикалық кома сияқты өткір асқынулардың даму қаупі едәуір артады.
Тек қана рұқсат етілген өнімдерді қолданумен қатар диеталық қалыпта маңызды емес.
Тиісті тамақтанудың ерекшеліктері келесі жолдарда берілген:
- 1. Қанның қант деңгейін қалыпты түрде сақтау үшін, күнделікті асқындыратын және қоректік таңғы ас қажет.
- 2. Әрбір тағам липидті метаболизмді қалпына келтіріп, дене салмағын қалыпқа келтіретін көкөністерге негізделген салаттардың тұтынылуымен басталады.
- 3. Түнгі уақыттан екі сағат бұрын тамақтануды тоқтату ұсынылады, себебі метаболизм процесі түнде баяулайды. Сондықтан, кешкі тағамдар 250 мл айран, 100 грамм ірімшік тұздық немесе қышқыл алма.
- 4. Азық-түлікті жылытып тамақтандыру ұсынылады, өйткені тағамның қорытылуы ұзақ уақытты талап етеді.
- 5. Әрбір бөлік асқазан-ішек жолдарында компоненттерді баяу ас қорытуды және сіңіруді қамтамасыз ететін ақуыз және майлы заттардың оңтайлы қатынасына ие болуы керек.
- 6. Сусындар ішуге 20 минут қалғанда немесе одан кейін жарты сағаттан кейін ішу керек; тамақтану кезінде ішуге кеңес берілмейді.
«Тәтті» патологияның аясында ас қорыту жолымен проблемалар туындаса, асқазан жаңа піскен көкөністерді қажетті мөлшерде қабылдамайды, олар пеште немесе микротолқынды пеште пісіріледі. Барлық ережелерге сәйкес келу ұзақ мерзімді өтемақыға кепілдік береді.Дұрыс тамақтаныңыз және денсаулығыңыз мықты болсын!

